Szőnyegek vegytisztítása

SZŐNYEGTISZTÍTÁS VEGYI ELJÁRÁSSAL

A normál szőnyegtisztítás többféle technológiával, de alapvetően vízzel történik.

Akad azonban pár olyan szőnyeg fajta, amelyeknél nem lehet vizet használni, mert tönkremehetnének tőle, roncsolódna az anyag, vagy esetleg a színezés, mintázat sérülne.

Ilyenek pl. a torontáli és a kézi csomózású perzsa szőnyegek bizonyos típusai is, amiket nem lehet vízzel tisztítani. Ezeknél a szőnyegeknél csak a szakszerű vegytisztítás jöhet szóba.

szőnyeg vegytisztítás

SZŐNYEGTISZTÍTÁS HÁZTÓL-HÁZIG 2 NAP ALATT

Diszpécsereink hétfőtől péntekig 8:00 - 20:00-ig, hétvégén és ünnepnap 10:00-16:00 óráig várják az Ön hívását!

Hogyan zajlik a vegytisztítás?

A vegytisztítás mechanikai és kémiai folyamata szerves oldószeres közegben történik. A vegytisztítás a forgódobos szőnyegtisztításhoz hasonló technológiával zajlik, de ilyenkor víz helyett valamilyen szerves oldószert alkalmazunk a mosáshoz, öblítéshez. A vegytisztítás során a szőnyegeket egy speciális, zárt rendszerű gépben kezeljük. Majd kíméletes centrifugálási folyamat után következik a szárítás.

Milyen szerves oldószereket lehet alkalmazni a vegytisztítás során?

A vegytisztítás során alkalmazható oldószerek skálája igen széles, és az egyes szénhidrogén-vegyületek felfedezésével folyamatosan változott az idők folyamán. 1825-től egészen az 1860-as évekig a benzolt alkalmazták a vegytisztításban, majd ezt a könnyűbenzin, később pedig a szén-tetlaklorid váltotta fel. Az 1925-től jellemzően a triklór-etilén és a perklór-etilén volt a vegytisztítás terén leginkább használt szerves oldószer, majd az 1960-as évek elején megjelentek a fluórklórozott szénhidrogén oldószerek is (ezeket a 90-es években betiltották környezetszennyező hatásuk miatt).

A mai vegytisztítás, vegytisztító gépek csoportosítása oldószer típusa szerint:

  • klórozott szénhidrogénnel történő vegytisztítás (perklór-etilénnel, triklór-etilénnel működő berendezések)
  • benzinnel (nehéz- vagy középbenzin) történő vegytisztítás
  • kombinált, vízzel és oldószerrel történő vegytisztítás (víz és perklór-etilén felváltva, vagy valamilyen arányban keverve)
  • szénhidrogén vegyülettel történő vegytisztítás (még új, nem kiforrott technológia)

A Szőnyegtisztító Expressz perklór-etilén oldószert használ a vegytisztítás során.

Ha ügyfeleink bizonytalanok a szőnyegeik típusát illetően, diszpécser kollegáink megrendeléskor, illetve a szállító kollégáink (akik képzett szakemberek) elszállításkor adnak erről bővebb felvilágosítást.